Oliefarven indisk gul – et historisk indblik

Indisk gul blev brugt i vid udstrækning i europæisk kunst i midten af ​​det 19. århundrede af kunstnere som Turner og Van Gogh. I det hele taget var der på det tidspunkt i Europa en stor nysgerrighed omkring nye pigmenter og lyst til at eksperimentere. Men det har været introduceret i Europa tidligere og blev blandt andet brugt af Johannes Vermeer (1632-1675).

Pigmentet er et gult organisk ekstrakt, der oprindeligt blev fremstillet i Monghyr i Bengalen udfra urinen fra køer, der blev fodret med mangoens blade. Dets fremstilling er nu fuldstændigt forbudt ved lov. Farvestoffet er hovedsageligt magnesium- eller calciumsaltet af euxanthinsyre. Det tørrede ekstrakt blev solgt på markeder i runde klumper, der var brune og snavset grønne på ydersiden og skinnende gulgrønne indeni. Råmaterialet skulle inden anvendelse renses hvorefter det fik en dyb, rig, gennemskinnelig, orange farve. Mikroskopisk fremstår det som et gult krystallinsk materiale. Dette pigment blev i Indien brugt til fremstilling af både kunstner olie- og vandfarver. Indisk gul er let opløselig i vand og nedbrydes af saltsyre med udfældning af euxanthinsyre.

Indisk gul med syntetisk fremstilling af pigmentet

Den farve, der sælges i dag under samme navn, er dog, hvad enten det drejer sig om olie- eller vandfarve, en syntetisk erstatning, der kan være lige så permanent eller mere permanent end den originale indiske gule.

En pålidelig erstatning for indisk gul er f.eks det gule pigment 110 eller PY110, (Irgazin gul) der også er pigmentet i Prof+´s Indisk gul. PY110 er semitransparent og dets mest bemærkelsesværdige egenskab bliver synlig i fortynding og i blandinger, hvor det ofte viser en dejlig luminescens, en funktion, der også blev værdsat med den oprindelige Indian Yellow. Det er især godt til at give landskabsbilleder en realistisk varme og fange den reflekterende belysning i byscener. Med andre ord kan det få et maleri til at gløde!

Disse egenskaber gør PY110 til en fantastisk mixer. Man kan opnå flotte grønne farvekombinationer ved blanding med de blå pigmenter. Sammen med smaragdgrøn (Viridian) giver den en smuk naturlig grøn farve.

Prof+ tilbyder dig denne indiske gule.